Osteopathie is een manuele geneeswijze (met de handen) die zich richt op het vinden van en behandelen van verlies aan beweeglijkheid van gewrichten en weefsels in het algemeen. Het doel is de gezondheid van de pati?nt te verbeteren en klachten te verhelpen door het zelfregulerend en zelfgenezend vermogen van het lichaam te stimuleren.

Osteopathie richt zich op de beweging van het lichaam en op de bewegingen in het lichaam. Alles in het lichaam beweegt. Deze beweeglijkheid is nodig om goed en zonder klachten te kunnen functioneren. Daartoe zal ik alle structuren van het lichaam onderzoeken, dus niet alleen het houdings- en bewegingsapparaat, zoals een fysio therapeut of manueel therapeut, maar ook andere structuren zoals de viscera (ingewanden) en het cranium (schedel).

Je lichaam is een eenheid en heeft een zelfherstellend vermogen – mits het in balans is. Soms raakt die balans verstoord: door stress, slechte voedingsgewoonten of verlies aan beweeglijkheid, zoals na een ongeluk, ziekte of operatie. Dan heeft het lichaam vaak hulp nodig om het evenwicht en de beweeglijkheid te herstellen.

Als osteopaat bied ik je deze hulp, op een zachte maar doeltreffende manier, met mijn handen als enige instrument. Dit geldt voor het bewegingsapparaat, dat bestaat uit gewrichten, spieren en kapsels, maar ook voor de schedelbeenderen en het bindweefsel rond de organen. Ook deze zijn altijd onderhevig aan verandering waardoor bewegingsbeperkingen of verklevingen kunnen ontstaan.

Bij het eerste consult beginnen we met een intakegesprek, zodat je klachten in beeld komen en ik inzicht in de voorgeschiedenis krijg. Ik volg de oorzaak-gevolgketens en onderzoek niet alleen het gebied van de klacht, maar het hele lichaam om te vinden waar de oorzaak ligt. Daar ga ik aan het werk. Vaak komt het er op neer bewegingsbeperkingen met zachte handgrepen te verminderen zodat je lichaam vervolgens zichzelf weer kan herstellen en weer ongehinderd en pijnvrij beweegt.

Cranio-Sacraaltherapie is een onderdeel van de osteopathie, draaiend om de bewegingen in het zogenoemde Cranio-Sacraal systeem. Dit bestaat uit vliezen (membranen) en hersenruggenmergvloeistof (cerebrospinale vloeistof), die de hersenen en het ruggenmerg omgeven en beschermen. Het strekt zich uit van de botten van de schedel, het aangezicht en de mond ? het craniale deel ? tot aan de botten van het bekken ? het sacrale deel.

Op de pagina over Cranio-Sacraaltherapie vind je meer uitgebreide informatie.

Voor volwassenen
Voor baby's en kinderen
Voor KISS baby's
Cranio-sacraal