Whiplash

Na een kop-staartbotsing of enig ander ongeluk waarbij het hoofd een versnelling en afremming krijgt te verwerken, kan door de plotse krachtige beweging van het hoofd en de nek ten opzichte van de romp, schade ontstaan in de nek en in het hoofd. De schade kan optreden in de wervelkolom (tussenwervelschijven, geleidegewrichten, nekspieren) , de structuren van de hals, het aangezicht, het ruggenmerg, het ruggenmergvlies, het hersenvlies, de hersenstam en/of de hersenen. Als gevolg van deze beschadigingen kunnen onder andere klachten ontstaan van nekpijn, hoofdpijn, misselijkheid, pijn in de schouders, rugpijn, duizeligheid, vergeetachtigheid, vermoeidheid en concentratiestoornissen.
whiplash_full

 

De intake

Bij de intake zal ik vragen stellen over de omstandigheden van het ongeval. Naast het algemene onderzoek van het lichaam op mobiliteit van gewrichten en bindweefsels, zal voorzichtig de nek, de hals met zijn spieren, bindweefsels en bloedvaten, het vliezensysteem rondom hersenen en ruggenmerg (tot en met de stuit) en de schedel onderzocht worden.

Behandeling door de osteopaat

Het behandelplan zal afhangen van de gevonden restricties en de ernst van de klacht. Bij ernstige whiplashklachten kan ik ervoor kiezen om tijdens de behandeling de nek niet direct te behandelen. Door het losmaken van andere beperkingen in het lichaam, zal de (over)prikkeling naar de nek afnemen, waardoor in een later stadium lokale behandeling wel mogelijk zal zijn.