Osteopathie kan helpen bij adhesie (verklevingen)

Het doel van mijn osteopathische behandeling is de beweeglijkheid en de elasticiteit van littekens en verklevingen te verbeteren. Ik gebruik manuele technieken op verschillende delen van het lichaam. Zo verbeter ik de doorbloeding naar het littekenweefsel en de verklevingen.

Hierna volgen lokale rektechnieken op het litteken. Dit verbetert de elasticiteit van het litteken en het bindweefsel. Het orgaan zal weer beweeglijker worden ten opzichte van de omgeving waardoor het beter kan functioneren. Hierdoor zullen de klachten vaak afnemen. Alle mogelijke vormen van verklevingen kunnen door mij als osteopaat goed behandeld worden!

Wat zijn Adhaesies?

Adhaesies, verklevingen worden gemaakt van littekenweefsel.

Het is een intern litteken dat organen of weefsels met elkaar verbindt die niet met elkaar verbonden behoren te zijn. De meeste organen zijn bedekt met een soort ??niet plak? coating. Als deze beschadigd wordt zullen organen die dicht tegen elkaar aanliggen tegen elkaar aan gaan plakken en gaan hechten door middel van reparerend litteken weefsel.

MRI, CT scan of ultra sound diagnostiseren adhaesies maar in beperkte mate.

De enige manier om ze echt vast te stellen is door operatieve observatie. Geen enkele bloedtest stelt?adhaesies vast.

Wat veroorzaakt adhaesies?

Bekken adhaesies veroorzaken veel problemen voor miljoenen vrouwen. Het varieert van obstructie van de eierstokken geassocieerd met onvruchtbaarheid tot bekken gevoeligheid, pijn bij gemeenschap en chronische bekken pijn. Adhesies kunnen zeer uitgebreid zijn en toch weinig of geen klachten geven. Ze kunnen echter lange tijd geen klachten geven en dan toch op enig moment lang na het moment van ontstaan klachten gaan geven.

Bijna ieder trauma kan een adhaesie doen ontstaan. De meest voorkomende is chirurgisch ingrijpen.Organen en hun coating kunnen beschadigd raken door het handelen van de chirurg of chirurgische instrumenten of door uitdroging in de lucht van de operatiekamer of door de gebruikte gassen gebruikt tijdens de laparoscopy. Niet chirurgische letsels zoals steek en schotwonden kunnen ook tot adhaesies leiden. Endometriosis, infectie bijvoorbeeld door een ontstoken gesprongen appendix, hoge dosis bestraling, chemotherapie in de buik, of vergeten watten in de wond tijdens de operatie kunnen allemaal leiden tot adhaesies. Te veel en te strak gezette hechtingen kunnen ook adhaesies veroorzaken.

Osteopaat behandelt verklevingen

Wat voor problemen kunnen adhaesies veroorzaken?

Klachten en symptomen die kunnen ontstaan door de aanwezigheid van verklevingen en het verlies aan darmbeweegljkheid en verschuifbaarheid.

  • diarree
  • buikpijn
  • winderigheid
  • opgezette buik
  • misselijkheid
  • verstopping

Adhaesies ?rond de darmen kunnen in zeer ernstige gevallen vernauwingen doen ontstaan of ze afknikken en zo zelfs een complete darmafsluiting veroorzaken. Welke klachten u heeft, wordt onder andere bepaald door de precieze plaats van de verklevingen. Ook de oorzaak van de verklevingen is van invloed op de klachten. Gynaecologische ingrepen, zoals bijvoorbeeld een baarmoederoperatie, veroorzaken vaak veel meer buikklachten dan andere operaties. Als hetzelfde, zoals bij de darmen beschreven, bij de eierstokken gebeurt kan nvruchtbaarheid ontstaan.

Adhaesies maken operaties gevaarlijker en doen ze langer duren. Het vergroot de kans op bloedingen en schade aan weefsels of organen. Adhaesies als gevolg van een eerdere keizersnee kosten de geboorte van een baby kostbare seconden als sprake is van een spoedkeizersnee.

Hoe vaak komt het voor?

Meer?dan 90 % van de pati?nten die wat voor een vorm van operatie dan ook ondergaan kunnen adhaesies en problemen ontwikkelen. Sommigen uiten zich pas tientallen jaren later. Wie adhaesie gerelateerde problemen ontwikkelt en waarom is niet geheel duidelijk.

Meest adhaesie gerelateerde ziekenhuisopnamen betreffen die, die eerder zijn geopereerd aan hart, heup en appendix operaties. Een flink percentage van de vrouwen die een open gynaecologische ingreep hebben gehad zullen in de daarop volgende 10 jaar een secundaire operatie moeten ondergaan als gevolg van adhaesies of? als gevolg van complicaties ontstaan door de adhaesies.

Veroorzaken adhaesies pijn?

Pati?nten die last hebben van adhaesies zijn er behoorlijk duidelijk over. Zij zijn er zeker van dat hun adhaesies pijn veroorzaken. Sommige medici zijn hier niet van overtuigd.

Wat te doen aan adhaesies?

Bij erge pijnklachten is het advies om het probleem multidisciplinair te benaderen.

Probeer een team te vinden met een gynaecoloog, uroloog iemand die gespecialiseerd is in bekken en bekkenbodempijn en een algemeen chirurg. Tevens zou het ?team een arts gespecialiseerd in pijnbestrijding en een psycholoog moeten bevatten

Gericht voedingsadvies is daarnaast ook van groot belang.

Bel me voor meer informatie of een afspraak op?070 3030 480

Lees ook: Osteopaat Den Haag | Osteopaat Delft