Osteopathie en 10 tekenen van een vitamine D tekort
Bij veel patiënten die ik behandel, blijken klachten moeilijk of niet voldoende oplosbaar. De oorzaak ligt nogal eens in het functioneren van het lichaam van de patiënt. Bij deze mensen blijken vaak vitaminen en mineralen tekorten die essentieel zijn voor het kunnen herstellen van klachten. Bepaalde omzettingen stofwisselingsprocessen hebben nu eenmaal stoffen nodig die we niet kunnen missen. Te korten leiden tot problemen.
Veel mensen krijgen in de winter te maken met een tekort aan vitamine D.
Het meest bekende gevolg van een vitamine D tekort is het ontstaan van zachte botten, de Engelse Ziekte of Rachitis in de jeugd en de osteomalacie op volwassen leeftijd. Het zorgt ervoor dat de botten alle krachten moeilijk kunnen opvangen en afhankelijk van het moment leidt tot O- of X-benen. Dit effect is al heel lang bekend en heeft geleid tot het extra toevoegen van vitamine D aan onze voeding in de vorm van levertraan. Helaas is deze toevoeging om onduidelijke redenen gestopt en is het aannemelijk dat dit mede heet geleid tot het tekort dat wij nu zeer regelmatig zien.
Als cholesterol in ons lichaam in aanraking komt met UV licht van de zon wordt vit D aangemaakt. Pas als de UV kracht groot genoeg is gebeurt dit.
We maken dus alleen in de maanden mei, juni, juli en augustus vitamine D aan. Dan is het zonlicht sterk genoeg. De rest van het jaar draaien we op onze reserves.
Helaas kunnen we vitamine D maar voor 3 maanden opslaan in ons vetweefsel. De rest van het jaar moeten we aanvullen. We zouden bij bloedonderzoek allemaal een bloedwaarde moeten hebben van minstens 80 nmol/l. Natuurlijk kun je ook kijken naar de signalen:
1. Botpijn
Vitamine D is nodig om een aantal mineralen zoals magnesium in de botten te verwerken. Daarom kan een tekort aan vitamine D voor botklachten zorgen.
2. Spierzwakte
Spieren hebben vitamine D receptoren die constante aanvoer van dit nutriënt nodig hebben. Gebeurt dat niet dan kun je spierklachten krijgen.
3. Depressie
Vitamine D is nodig bij de productie van serotonine. Veel mensen die depressief zijn hebben een tekort aan serotonine.
4. Ademhalingsklachten
Klachten aan het ademhalingssysteem kan vele oorzaken hebben. Infecties aan de longen kunnen een uiting zijn van een verzwakt immuunsysteem. Een verzwakt immuunsysteem vergroot ook het risico op kanker. Beter in de zomer dus met mate genieten van de zon, in plaats van je telkens helemaal in te smeren met zonnebrandcréme.
5. Vermoeidheid
Je hebt vitamine D nodig om voldoende energie te maken. Als je je na een goede nacht rust nog steeds moe voelt, kan de oorzaak in een vitamine D tekort liggen.
6. Hartziekten
Er zijn enkele onderzoeken die het verband leggen tussen hartklachten en een vitamine D tekort.
7. Psoriasis
Zo’n 2% van Nederland heeft last van de huidziekte psoriasis. In de praktijk blijken deze mensen vaak enorm op te knappen door vitamine D3 suppletie.
8. Stress
Een tekort aan Vitamine D kan angstig en paniekerig maken, met alle stressreacties en veelvuldig zweten als gevolg.
9. Slecht gebit
Vitamine D is belangrijk voor de bouw en instandhouding van het gebit. Zelfs het tandvlees heeft baat bij een goede vitamine D status in je lichaam.
10. Hoge bloeddruk
Uit onderzoek blijkt dat mensen met lage vitamine D waardes over het algemeen sneller kampen met een hoge bloeddruk.
Vitamine D aanvullen
Bijna iedereen in Nederland heeft een te lage vitamine D status in het lichaam. Je kunt vitamine D3 uit schapenwolvet halen. Schapenwolvet is de bekende lanoline. Dit is een natuurlijke vorm die goed wordt opgenomen. Vitamine D2 komt oorspronkelijk van planten en is voor veel mensen lastig om te zetten in de actieve D3 vorm. Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine en werkt samen met andere in vet oplosbare vitamines A, K en E. Het is dus goed om ook de andere vitamines voldoende binnen te krijgen. Vooral vitamine A en D werken samen en D en K ook.
Natuurlijke voedingsbronnen van vitamine D:
- Paddenstoelen
- Zalm, haring, makreel, sardines
- Eieren
- Zuivelproducten (tip: biologische geitenkaas)
- Levertraan
In Levertraan zit echter te weinig vitamine D en vaak veel toxines. Een goed supplement kan voor een goede aanvulling zorgen. Met een keer per week zalm en 2 tot 3 keer een eitje kom je een heel eind.