Een maagzweer herkennen.

Een maagzweer kan een zeurende, drukkende en soms hevige pijn geven in de bovenbuik geven.
Soms is er misselijkheid, braken, boeren en weinig eetlust.
buikbehandeling
Bij osteopatisch onderzoek is er drukpijn bij betasten van de maag, voelt de maagwand gespannen en kan dit een uitstralende pijn naar de achterkant van de linker flank geven. Het middenrif aan deze zijde blijkt vaak veel te gespannen en remt de normale buikademhaling (met de linker middenrifkoepel). Men gaat automatisch meer met de borstkas ademen.
Een maagzweer is een beschadiging in het slijmvlies van de maag of de twaalfvingerige darm (het eerste deel van de dunne darm). De grootte kan vari?ren van een speldenknop tot een euro. Zit de zweer in de maag, dan treden de klachten vaak vlak na het eten op. Een zweer in de twaalfvingerige darm geeft meestal juist klachten als je een tijdje niet hebt gegeten. Dit noemen we hongerpijn.
Mijn osteopatische behandeling richt zich op het herstellen van de normale beweeglijkheid van de maag, middenrif en andere aanliggende organen. Verder dieetadvies, ademhalingsoefeningen en analyseren wat de maagzweer heeft kunnen doen ontstaan. Inzicht verschaffen.
?
De belangrijkste oorzaken van een maagzweer zijn besmetting met de Helicobacter pylori bacterie (ongeveer 60% van de gevallen) of langdurig gebruik van pijnstillers uit de NSAID-groep. Bijkomend gevaar van NSAID?s is dat een pati?nt de klachten van de maagzweer door het pijnstillende effect minder goed voelt.
Je lichaam maakt meer maagzuur aan als je gespannen bent. De kneedbeweging van de maag kan trager worden of onregelmatiger worden. Het heeft dus zeker invloed. Stress alleen zal meestal geen (ernstige) maagaandoeningen veroorzaken, maar het kan wel een rol spelen bij het ontstaan van maagklachten of bestaande klachten verergeren.
?
In uitzonderlijke gevallen kan een maagzweer een bloeding of een gat in de maagwand (perforatie) veroorzaken en veroorzaakt een maagbloeding. Deze is te herkennen aan een zwarte, teerachtige ontlasting of het braken van bloed. Het is dan zaak zeer snel medische hulp te zoeken.