Osteopathie verhelpt klachten aan het middenrif zoals maagzuur

Het middenrif, of diafragma is een koepelvormige spier die de begrenzing vormt tussen de buik en de borstholte. Om het middenrif te onderzoeken zal ik alle organen die een relatie hebben met het middenrif onderzoeken op hun beweeglijkheid. Deze organen zijn de milt, de maag, de dikke darm, de lever met de gal, de longen en het hart. De zenuwen die het middenrif aansturen komen links en rechts vanuit het midden van de nekwervelkolom O Ook de slokdarm heeft een sterke relatie met het middenrif. De gehele borstkast en het midden van de wervelkolom zijn mechanisch betrokken bij het goed kunnen functioneren van het middenrif.

De behandeling van het middenrif kan direct op het middenrif plaats vinden door ontspannende technieken of juist stimulerende oefeningen. Maar ook indirect, via technieken op een van de boven genoemde organen, de wervelkolom, de borstkas of via de bezenuwing vanuit de nekwervelkolom.

Een probleem van het middenrif staat zelden op zichzelf. Het is meestal een gevolg van een probleem elders in het lichaam. Vaak speelt een verkeerde ademhaling een grote rol. Men ademt dan te veel met de borstkas en zet het middenrif vast. Het verlies aan beweeglijkheid zal ik herstellen.

Maak een afspraak