Plagiocephalie en Voorkeurshouding baby

/, osteopathie/Plagiocephalie en Voorkeurshouding baby

Plagiocephalie en Voorkeurshouding baby

plagiocephaly

Plagiocephalie en Voorkeurshouding baby

Sommige baby’s ontwikkelen na de bevalling of keizersnede een voorkeurshouding waarbij het hoofd vooral naar een zijde gedraaid blijft.  Een voorkeursrotatie of voorkeurshouding wil zeggen dat het kindje de voorkeur heeft om, met het hoofd, steeds op een bepaalde zijde neergelegd te worden of het draait het hoofd zelf die kant op. Het wordt ook wel KISS syndroom ( Kopf Gelenk Induzierte Symmetriestorung) genoemd.

Doordat het hoofd daarbij steeds op dezelfde plek rust, kan de schedel aan een van beide achterzijden afvlakken en scheefgroeien. Dit wordt ook wel plagiocephalie genoemd. Het kan ook voorkomen dat baby’s niet zozeer een voorkeurshouding naar een zijde hebben, maar het hoofd achteroverhouden of overstrekken. Hierbij zal de schedel aan de achterzijde in het midden afplatten.

Beide situaties zien we optreden na langdurige bevallingen, hele snelle bevallingen of na gebruik van een vacuümpomp of tangverlossing tijdens de geboorte.

Behandelen van de oorzaak

Naast reguliere houdings- en bewegingsadviezen om de druk op de schedel af te wisselen en actieve bewegingen te stimuleren is het belangrijk om de oorzaak van de voorkeurshouding te achterhalen en te behandelen. Deze ligt vaak in een beperkte beweeglijkheid van de nek en schedel. Door de niet altijd symmetrische (druk)krachten en positie van het hoofd tijdens de bevalling worden bepaalde delen van de nek en schedel meer belast dan andere delen. Dit kan resulteren in een verkramping of bewegingsbeperking ter hoogte van de kopgewrichten die na de bevalling niet vanzelf oplost.

Behandeling van de schedel en de nek

Door op rustige wijze de vastzittende gebieden in de nek en schedel los te maken, kunnen deze weer goed bewegen. Het oplossen van de oorzaak van de afplatting zal er voor zorgen dat de schedel zichzelf weer herstelt door de normale groei. In de eerste anderhalf jaar groeien de hersenen namelijk relatief snel en zorgen voor druk van ‘binnenuit’ de schedel die daarmee de afplatting corrigeert.

Osteopathie behandelingen  bleken bij een onderzoek bij baby’s met een voorkeurshouding een significante verbetering te geven. *

* Philippi H, Faldum A, Schleupen A, Pabst B, Jung T, Bieber I, Kaemmerer C, Dijs P, Reitter B. Infantile postural asymmetry and osteopathic treatment: a randomized therapeutic trial. Developmental Medicine and Child Neurology, 2006, 48:5-9

By | 2017-04-14T12:43:30-07:00 April 25th, 2016|baby's, osteopathie|0 Comments

About the Author:

Ik ben Rens Krijbolder. Ruim dertig jaar ervaring en nog elke dag blij met mijn keuze voor dit mooie vak. Het is mijn passie: ik blijf enthousiast en ervaar enorm veel voldoening als ik de kwaliteit van leven kan verbeteren. Ik voel me uitgedaagd, zeker als iemand eerder tevergeefs bij andere behandelaars was. Als fysiotherapeut begonnen, vervolgens de opleidingen orthopedische geneeskunde, manueel therapie Eindhoven en osteopathie afgerond en sinds 1995 full time als osteopaat aan het werk in mijn eigen Voorburgse praktijk. Ik blijf studeren om mijn kennis up to date te houden. Ik ben opgeleid om naar de oorzaak van je klachten te zoeken. Medicatie verlicht soms alleen, maar neemt de oorzaak niet weg. Ben je dat helemaal zat, maak dan vandaag nog een afspraak. Je krijgt een gedegen onderzoek en een eerlijk advies over hoe ik je kan helpen.