Maagzweer en osteopathie

/, Uncategorized/Maagzweer en osteopathie

Maagzweer en osteopathie

Een maagzweer herkennen.

Een maagzweer kan een zeurende, drukkende en soms hevige pijn geven in de bovenbuik geven.
Soms is er misselijkheid, braken, boeren en weinig eetlust.
buikbehandeling
Bij osteopatisch onderzoek is er drukpijn bij betasten van de maag, voelt de maagwand gespannen en kan dit een uitstralende pijn naar de achterkant van de linker flank geven. Het middenrif aan deze zijde blijkt vaak veel te gespannen en remt de normale buikademhaling (met de linker middenrifkoepel). Men gaat automatisch meer met de borstkas ademen.
Een maagzweer is een beschadiging in het slijmvlies van de maag of de twaalfvingerige darm (het eerste deel van de dunne darm). De grootte kan variëren van een speldenknop tot een euro. Zit de zweer in de maag, dan treden de klachten vaak vlak na het eten op. Een zweer in de twaalfvingerige darm geeft meestal juist klachten als je een tijdje niet hebt gegeten. Dit noemen we hongerpijn.
Mijn osteopatische behandeling richt zich op het herstellen van de normale beweeglijkheid van de maag, middenrif en andere aanliggende organen. Verder dieetadvies, ademhalingsoefeningen en analyseren wat de maagzweer heeft kunnen doen ontstaan. Inzicht verschaffen.
 
De belangrijkste oorzaken van een maagzweer zijn besmetting met de Helicobacter pylori bacterie (ongeveer 60% van de gevallen) of langdurig gebruik van pijnstillers uit de NSAID-groep. Bijkomend gevaar van NSAID’s is dat een patiënt de klachten van de maagzweer door het pijnstillende effect minder goed voelt.
Je lichaam maakt meer maagzuur aan als je gespannen bent. De kneedbeweging van de maag kan trager worden of onregelmatiger worden. Het heeft dus zeker invloed. Stress alleen zal meestal geen (ernstige) maagaandoeningen veroorzaken, maar het kan wel een rol spelen bij het ontstaan van maagklachten of bestaande klachten verergeren.
 
In uitzonderlijke gevallen kan een maagzweer een bloeding of een gat in de maagwand (perforatie) veroorzaken en veroorzaakt een maagbloeding. Deze is te herkennen aan een zwarte, teerachtige ontlasting of het braken van bloed. Het is dan zaak zeer snel medische hulp te zoeken.
By | 2017-04-14T12:43:31-07:00 December 6th, 2015|osteopathie, Uncategorized|0 Comments

About the Author:

Ik ben Rens Krijbolder. Ruim dertig jaar ervaring en nog elke dag blij met mijn keuze voor dit mooie vak. Het is mijn passie: ik blijf enthousiast en ervaar enorm veel voldoening als ik de kwaliteit van leven kan verbeteren. Ik voel me uitgedaagd, zeker als iemand eerder tevergeefs bij andere behandelaars was. Als fysiotherapeut begonnen, vervolgens de opleidingen orthopedische geneeskunde, manueel therapie Eindhoven en osteopathie afgerond en sinds 1995 full time als osteopaat aan het werk in mijn eigen Voorburgse praktijk. Ik blijf studeren om mijn kennis up to date te houden. Ik ben opgeleid om naar de oorzaak van je klachten te zoeken. Medicatie verlicht soms alleen, maar neemt de oorzaak niet weg. Ben je dat helemaal zat, maak dan vandaag nog een afspraak. Je krijgt een gedegen onderzoek en een eerlijk advies over hoe ik je kan helpen.